OVER WIPKE IWERSEN 

Wipke Iwersen is initiatiefnemer van de Expeditie naar de Oorsprong van de Wind en bouwer van de oer-Windvinder, het eerste tegenwindgedreven onderzoeksschip van de expeditie, dat sinds zijn voorlopige voltooiing op onbemande wereldreis is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geboren in1971, bracht Wipke Iwersen een groot deel van haar kindertijd en jeugd op de Noordzee door, op haar grootvaders en ouders zeilschip, waarvan zij inmiddels zelf de schipper is.

 

Het belangrijkste aan de zee vond Wipke toen al de verte, en het beste aan de verte de onafhankelijkheid van voorgetekende wegen – wegen die anderen vóór haar gepland, gebouwd en bevaren hebben.

 

En toch was de vrijheid niet grenzeloos:

“Wij konden overal naartoe varen – alleen dit ene derde van de horizon in loef… dat bleef onbereikbaar. Alle geheimen van de wereld leken daar te wachten. Vóór dat ik 10 was wist ik al, dat ik ooit daar naartoe zou varen – DIRECT daar naartoe, niet met laveren en wachten tot dat de wind draait om dan misschien bij dat eiland aan te komen waar gisteren de wind vandaan kwam – nee, ik wilde niet het eiland, ik wilde dit magische derde van de horizon (…dat al weer verder getrokken was naar en andere plek op de cirkel…) “

 

 

 

Vanaf 1990 volgden jarenlange reizen aan wal, onderbroken door opleidingen als Architect (TU Berlin) en meubelmaker (in Hamburg). Een nieuwe reisperiode mondde uit in vijf jaar sculptuurstudie aan de kunstacademies van Amsterdam (Rietveld) en Barcelona (La Massana) .

Sinds haar kindertijd schildert en tekent Wipke Iwersen de zee, veelvuldig tentoongesteld. In de afgelopen jaren lijkt haar werkplaats aan de Amsterdamse haven meer op een werf… een werf- laboratorium: “Schepen zijn de ogen van de zee”, schrijft Alessandro Barrico in OCEANO MARE…

 

 

Opens internal link in current windowtop